Dit is wat je moet weten over: hyperpigmentatie

Dit is wat je moet weten over: hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is een huidprobleem die veel irritatie kan opleveren. Voordat ik in ga op wat je allemaal moet weten over hyperpigmentatie is het belangrijk dat we weten wat hyperpigmentatie is: 

Hyperpigmentatie kan soms een huidaandoening worden genoemd, wat niet klopt. Het is in feite een term die de huid beschrijftmet donkere vlekken. 

Hyperpigmentatie is in wezen een overmatige productie van melanine. Wat is melanine? Het is een pigment dat de huid zijn kleur geeft. Het wordt geproduceerd door huidcellen die melanocyten worden genoemd. Verschillende omstandigheden of factoren kunnen de productie van melanine in het lichaam veranderen. 

Hoewel hyperpigmentatie of het donker worden van de huid in bepaalde gebieden meestal niet schadelijk is, kan het een symptoom zijn van een andere, mogelijk ernstiger, medische aandoening. Bij bijvoorbeeld het merk Neostrata worden de donkere vlekken op de huid aangepakt met geavanceerde technieken, die speciaal zijn ontworpen om een ​​ongelijkmatige teint en donkere vlekken voor een reeks huidtypes en kleuren op te sporen en te behandelen.

Er zijn verschillende soorten huidverkleuring en elk type heeft een unieke formule nodig om aan te pakken en te behandelen, afhankelijk van jouw huidtype, textuur en kleur.

  • Melasma: dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door hormonale veranderingen en kan zich tijdens de zwangerschap ontwikkelen. Gebieden met hyperpigmentatie verschijnen meestal op elk deel van het lichaam, maar verschijnen meestal op de buik en het gezicht.
  • Zonnevlekken: ook wel pigmentvlekken genoemd, zijn waarschijnlijk de meest voorkomende vormen van verkleuring bij vrouwen. Ze zijn gerelateerd aan overmatige blootstelling aan de zon. Over het algemeen verschijnen ze als vlekken op gebieden die aan de zon worden blootgesteld, zoals de handen en het gezicht.
  • Postinflammatoire hyperpigmentatie: dit is een gevolg van een verwonding of ontsteking van de huid. Een veelvoorkomende oorzaak van dit type is acne.


Risicofactoren van hyperpigmentatie

De grootste risicofactoren voor algemene hyperpigmentatie zijn blootstelling aan de zon en ontsteking, aangezien beide situaties de melatonineproductie kunnen verhogen. Hoe groter de blootstelling aan de zon, hoe groter het risico op verhoogde huidpigmentatie.

Afhankelijk van het type aandoening, kunnen andere risicofactoren voor donkere vlekken op de huid zijn:

  • Gebruik van orale anticonceptiva of zwangerschap, zoals gezien bij melasma;
  • Donkerder huidtype, dat vatbaarder is voor pigmentveranderingen;
  • Medicijnen die de gevoeligheid voor zonlicht verhogen;
  • Trauma aan de huid, zoals een wond of oppervlakkige brandwonden.


Hoe wordt hyperpigmentatie gediagnosticeerd en behandeld?

Een huidspecialist kan de oorzaak van hyperpigmentatie diagnosticeren en licht werpen op donkere vlekken op de huid. De belangrijkste behandeling voor thuis is een SPF-bescherming. Hierbij is het belangrijk om op zoek te gaan naar: 

  • Een blokkerende zonnebrandcrème, bij voorkeur met zinkoxide als belangrijkste actieve ingrediënt;
  • Minimaal een SPF 30 tot 50;
  • Broad spectrum dekking.

Naast zonnebrandcrème zijn er een aantal producten die sterk worden aanbevolen. Het Exuviance Optilight Brightening Serumdie de huid verheldert en donkere vlekken vermindert.

Back to blog